Yükleniyor
Boyama işlemiyle kumaşın veya ipliğin uygun boyarmaddeler ile disperge olmuş boyarmaddelerin farklı tekstil yardımı kimyasallarıyla (ıslatıcı, alkali, tuz gibi) uygun pH aralığında gerçekleşmesi sağlanan prosestir.
Baskı Kimyasalları Baskı kumaş üzerine istenilen desenleri elde etmek amacıyla yapılan bölgesel renklendirme işlemidir. Günümüzde en yoğun kullanılan başlıca baskı sistemleri reaktif, pigment, dispers, aşındırma, istenilen kalite ve görünüm farklılığı olarak çeşitlendirildi. Kumaş üzerine istenilen desenleri elde etmek amacıyla yapılan bölgesel renklendirme işlemidir. Günümüzde en yoğun kullanılan başlıca baskı sistemleri reaktif, pigment, dispers, aşındırma, istenilen kalite ve görünüm farklılığı olarak çeşitlendirildi.
Boya Kimyasalları Hakkında Kısa Bilgiler
Boyanın uçucu kısmını oluşturan kimyasal maddelerdir. Boyanın imalatı ve tatbikatı safhasında (uygulama kolaylığı için) kullanılan, boyanın özelliklerinde değişiklik yapmadan incelten sıvılardır. Toluen, Ksilen, White sprit, Aseton, Su, Benzin ve Tiner'dir.
Bunlar, pigment, bağlayıcılar (binder, reçine, alkid, sentetik reçine vb.), dolgu malzemeleri (Talk, barit, kaolin, kalsit, vb.), diğer katkılar ve çözücüler (organik solventler, su, vb. )'dir. Pigmentler: Pigmentler boyaya renk özelliğini veren organik veya inorganik kimyasallardır.
Yüzeyi koruyan ve dekoratif görüntü kazandıran veya örtücü bir katman oluşturan pigmentleri içeren, ince katlar halinde yüzeye sürülen sıvı ya da toz ürüne “boya” denir. Boyaların içerdikleri kimyasal maddeler 4 ana gruba ayrılabilir: Bağlayıcılar, çözücüler, pigment ve dolgu maddeleri, katkı maddeleri.